Eduka kaalulangetuse tagasilöögid..

Uus aasta, uus mina.

Selle lausega alustab kahtlemata nii mõnigi meist igat algavat aastat. Lubame olla natuke paremad oma töös, pereelus ja isiklikes tegemistes. Paratamatult vaatavad vastu ka sügisel kogunenud lisakilod, mistõttu lubadus “võtan enne suve 5kg alla” leidub nii mõnegi eesmärkide nimekirjast.

Kaalulangetus on iseenesest lihtne – kuluta rohkem kui tarbid. Või teisiti sõnastades liigu rohkem, söö vähem.. või pigem õigesti. Aga paratamatult päris paljud käivad aastast aastasse spordiklubide vahel muutusteta. Muidugi, täiesti okei on teha trenni ka hea enesetunde ja tugevama mina nimel, ent paljudel on siiski ka eesmärgid, mis üksnes unistusteks jäävadki.

Vastavalt oma eesmärgile, tuleb vastavalt ka tegutseda. Hetkel võtame eesmärgiks kaalulangetuse ja vaatame, MIKS see kaal ei lange?

  1. Peidetud kalorid. Sa lihtsalt sööd rohkem kui arvad. Enamasti peituvad need näiteks jookides, eriti alkoholis – minu soovitus oleks loobuda alkoholist mõneks kuuks ja vaadata, kuidas see Sinu kehale mõjub. Kui aga ikka väga tahaks seda veiniklaasi, siis püüha hoida see ÜKS klaasike ühele õhtule nädalas… vali siis eriline päev. Sama ka magusate jookidega, sh mahlad. Mahlad asenda nt smuutiga ja lisa see toidukorrana oma päevamenüüsse.
  2. Mul on igav vs mul on kõht tühi. Kas see lause just võttis kokku su igaõhtuse dilemma kui taaskord snäkikapi kallale lähed? Kerge soovitus oleks hoida oma õhtud tegevuses. Või veel parem… mine täna õhtul varem magama.
  3. Tahaks süüa… või hoopis juua? Võid proovida vana trikki, enne järgmist võileiba joo ära suur klaas vett või suhkruta teed, oota 10min ja vaata, mis juhtub. Äkki ei tahagi enam väga süüa..
  4. Ma PEAN sööma 6 korda päevas. Lihtne vastus on ei, ei pea. Minu kogemuse põhjal on kõige suurem kaalulanguse takistus just näksimine. Need treenitavad, kes suudavad hoida kinni 3-4 toidukorrast päevas, võtavad suurema tõenäosusega rohkem ning kiiremini alla. Küll aga inimesed on erinevad, kui sulle sobib 5-6x päevas söömine, siis see on okei, aga püüa vahepeal mitte näksida.
  5. Trenn tehtud.. kas tellime burksi ka? JESS, kalorid kulutatud (tegelikult vaid 250kCal), nüüd saab mõnusalt süüa (tellib 850kCal eine).
  6. Kodus on lihtsalt liiga palju head toitu. Kui tahad treenida ka iseloomu, siis palun, hoia oma lemmikampse kodus nähtaval kohal. Kergem oleks samas need poodi jätta ning suurema soovi korral väiksemas koguses ühe portsjonina osta.
  7. Aga see kaal niikuinii ei lange…. jällegi, inimesed on erinevad. Osadel langeb esimesel kahel nädalal väga palju, sest keha on seni hoidnud vett kinni ja siis kui jääb see nädalaks seisma, siis motivatsioon kaob. Aga on ka neid, kel kaal ei langegi esimesed paar nädalat ja siis on kohe ERITI raske jätkata…

Need seitse punkti said mul võrdlemisi kähku kirja, sest on kõige “populaarsemad” takistused inimeste kaalulangetusteekonnal. Aga mis ma tahan öelda teile on, et

ärge laske pead norgu, tagasilööke tuleb. AGA kui sa oled järjekindel ja jätkad, siis varem või hiljem, need tulemused tulevad niikuinii.

* * *

PS. 8-nädalases kaalulangetuse väljakutses räägime täpsemalt ka toitumisest ja söömisest, mis toetaks sinu eesmärke. Ehk kui tunned huvi ja ei viitsi enam üksinda pusida, siis ootan sind meiega liituma.

  

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.