Milleks mulle painduvus?

Olin just hiljuti juhendamas TTÜ-s üht stretchingu tundi, istusin tõkkeistes ning painutasin läbi nõgusa selja ette ja kumeraga tagasi üles. Taustaks mängis Ed Sheerani Photograph ning mõtlesin… küll on alles ilus ikka kui inimene paindub ning pingutasin kohe rohkem, et ulatuda kaugemale, ulatuda jalale lähemale.

Ma ei väsi kordamast, et venitada võiks kindlasti, kas enne treeningut dünaamiliselt või kergemad staatilised venitused pärast intensiivsemat trenni. AGA ma usun, et pärast intensiivset treeningut ei tasu tugevaid staatilisi venitusi (nt spagaadid) teha, sest lihased on väsinud ning lihaskiud nõrgad ja pole mõtet neid edasi lõhkuda. Kui on soov arendada painduvust, siis tulebki selleks eraldi tunnike või pool võtta, kus alustada dünaamiliste venitustega soojenduseks ning teha peale staatilisi hoidmisi. Võin käsi südamel öelda, et üks korralik venitustund võtab korralikult lihased läbi ja pärast seda on küll hea-pehme olla, ent lihas on väsinud… kohe attackima näiteks ei läheks.

Kui nüüd põhjustest rääkida, siis toon ühe elulise näite. Painduvus ja treening või painduvus ja igapäevased toimetused on nagu sokk ja toss. Sokkideta saab tossu kanda küll, AGA ei ole ju nii mugav – natuke kisub siit ja sealt ning tunne pole päris see. Painduvusega sama lugu – kui Sinu liikuvusulatus on suurem, siis pole mitte ainult trenni kergem teha, vaid ka igapäevaseid toimetusi.

Näiteks, tead Sa kui hea on tossupaelu siduda kui sa ei pea kükitama? Eriti siis, kui sul näiteks mõni vigastus ei lasegi kükitada hetkel (note to myself – reie nelipea). Ka kükke on palju kergem teha! Ma olen näinud treeningutes nii palju kutte, kes ei saa täistallal squattida, sest puusa liikuvus seda ei võimalda. Lisaks, Sa oled palju kiirem, sest ei mõtle pidevalt “okou, siit ma küll nii kiirelt püsti saa…” või “ettevaatlikult minema sinna asendisse, muidu tõmban miskit ära”. Su sammud on kohe pikemad, hüpped kõrgemad ja kükid madalamadpäris hea ju?!

Ja kui need lihtsad põhjused, nagu igapäevaelu kergendamine ja paremate tulemuste saavutamine kiiremini, pole piisavad, siis asjaolu, et painduvus on ilus, on ka hea põhjuks, miks mõned venitused aeg-ajalt teha.

Lõpetuseks lasengi teile oma lemmikut venituslugu..

 



 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.