Treeni tugevalt ja taastu targalt.

Et saada tugevamaks, kiiremaks jooksjaks, Sa pead jooksma. Tundub lihtne, eksole? Aga see, mida Sa teed pärast oma jooksu, mõjutab Sinu esitust kõige rohkem. Taastumine ning aja leidmine järgmisteks asjadeks on väga, kui mitte kõige olulisem osa treeningust. See on aeg, mil keha saabki tugevamaks ning kiiremaks. See on aeg, kui Sinust saab parem sportlane.

Teadagi peame me sööma tervislikult ja magama iga päev piisavalt. Ent praegu räägin natuke muudest, üsnagi väikestest sammudest, mida Sa saad teha kohe pärast treeninguid, et parandada oma taastumist. Ja mis kõige parem, siis tulemuseks on tugevam Sina.

Recovery strategy.

MIKS? Hästi planeeritud taastumise protseduurid alandavad vigastuste ohtu ning aitavad Sinu kehal teha treeningutel maksimaalseid sooritusi.

Esimene soovitus oleks:

– OLE KIIRE

image

Targemad ütlevad, et on olemas 20-minutiline aken Sinu treeningu järel, kus keha tahab tagasi saada kaotatud toitained ja vee. Seega ära oota koduni, et võtta esimene snäkk ja veeklaas. Selle asemel planeeri ette. Pista miskit valgu (ja süsivesiku-) rikast treeningkotti, et kohe treeningu järel kerge amps haarata. AGA veepudel võta juba trenni kaasa!

Teisest soovitusest ei saa me üle ega ümber:

– MAGA ROHKEM

image

Hommikused treeningud on mõnusad, aga üksnes siis, kui saad piisavalt und. Taastumine on protsess, kus me keha saab tugevamaks ja muutused meis toimuvad ning kas pole kõige parem taastuda siis, kui oled end täiesti välja lülitanud? Vähesed leiavad need 8h ööpäevas, aga tasub teinekord facebooki kinni panna ja pea padjale asetada juba 22-e paiku.. oh, sweet dreams.

Kolmas punkt oleks:

– TEE DÜNAAMILIST LÕDVESTUST

image

Tehes dünaamilisi lõdvestusharjutusi pärast rasket treeningut Sa käid üle veelkord suuremad lihasgrupid lühikese ajavahemiku jooksul, aitad taastada lihase pikkust ja väldid suurt kogunevat lihaspinget. Kui Sul on mingid kohad, mis jäävad kangeks või haigeks pärast kindlat treeningut (näiteks tagareied ja sääremarjad pärast lõigutrenni), siis ole kindel, et Sa käid need lihasgrupid kindlasti üle. Mõned lihtsamad harjutused on näiteks:

KNEE HUGS (tagareied) ehk siis haara põlv kaissu, tõmba enda peale ja vabasta.

BUTT KICKS (esireied) ehk haara käega jalalabast kinni ja tõmba see tagumikule lähemale, seejärel vabasta ja vaheta.

LUNGE AND REACH (puusad) ehk astu parema jalaga taha väljaastesse, võttes asendi sisse tõsta parem käsi üles ja painuta vasakule, seejärel vaheta ja korda.

Ja viimane punkt!

– ÄRA UNUSTA VENITUST

image

Kui oled kord maha jahtunud, siis võta veidi aega, et teha mõned kergemad venitusharjutused. Jällegi mõtle, millised lihased kõige enam tunda hommikul annavad ning keskendu neile.

Kogu see kompott ei võta palju aega.. aga oi kui palju kergema sammuga Sa uuele päevale vastu astud!

 



 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.