Nike+ Run Club: Sinu isiklik jooksutreener

Ma olen varemgi sõna võtnud Nike+ Run Club jooksurakendusest, näiteks SIIN, aga pole kirjeldanud üht kõige ägemat funktisooni, milleks on COACH.

Tõesti, kui ma ütlen äge, siis see on vist alahindamine, sest midagi nii läbimõeldut ei oskaks ühest “suvalisest” rakendusest oodatagi. Kui ma paar nädalat tagasi mõtlesin, et nüüd, kui ma hetkel ise väga jooksma ei jõua, siis võtaks plaani ühe programmi Nike coach järgi, sest suvi tuleb ja natuke tahaks ikka siis jaksata joosta ka. Niisiis mõeldud, tehtud!

Plaani tegin muidugi üsnagi tagasihoidliku, arvestades, et mul on umbes 16-17 treeningut nädalas, mida pean juhendama, siis ega siin päevas isegi ühte tundi ei leiaks hetkel. Panin tähtajaks ehk RACE DAY´ks 28. juuni ning distantsiks 10km. Lisaks pidi märkima, palju oled ja palju saad nädalas joosta. Panin täiesti algaja ning nädalas 2-3 treeningkorda peaks olema tehtav. Väike kalkulatsioon ja 11-nädalane jooksukava sai mulle koostatud!

“Every run has a purpose. Every plan is made up of four workout types – Speed, Tempo, Long runds and Recovery. Don´t worry, we´ll always give you the right mix.”

Esimene nädal on nüüd tehtud ja mul oli 2 treeningut, esimene neist kestis kõigest 10 minutit ja teine 15 minutit. Mõni võib-olla hakkab naerma, aga kui selle programmi võtab vastu TÄIESTI alustaja, siis nii peabki ju – vaikselt ja targalt. Mina mahutasin need kaks trenni omale neljapäevale ja laupäevale, mõlemad kahe treeningu vahele, enne teist treeningut, milleks oli BodyBalance.

“Flexible schedule. No time to workout today? No problem. Swap workouts around at any time to suit your schedule.”

Minu esimene treening, 10 min kestev “Kick it off” pidi olema rahuliku sörgiga treening, selline, mis ei nõuaks suurt pingutust. Teine treening oli “Bencmark”, see jagunes kolmeks osaks: 7 min rahulikku sörki, 3 min täiskiirusel ning 5 min taastavat sörki. See esimene nädal on suuresti määrav minu, või Sinu, järgmistel treeningutel. Nimelt nende kiiruste järgi seadistas rakendus kogu ülejäänud treeningplaani. Kui enne olid märksõnad “easy pace”, “max speed” jne, siis nüüd vaadates tulevikku on olemas kiirused, millega ma peaksin mingit konkreetset distantsi või ajavahemikku läbima.

Lisaks, üks suurepärane lisaväärtus rakendusel on see, et kõik jooksud saab teha lindil ka! Just, lugesid õigesti! Mina tegin, hoides rakendust käes, ja automaatselt läks õigesti ka kiirus. Enamvähem tuli sama kiirus nagu näidatud jooksulindil, see on ikka veits sürr, aga megaäge! Eriti, kui õues on tormituuled, paduvihm või nagu näiteks mina, jooksed ühest spordiklubist teise… Seega minu korrad said ilusti kiirusega kirja!

Rääkised veel boonustest, siis olgugi, et ma jooksin üksi, ei olnud mul hetkekski tunnet, et ma jooksen üksinda. Rakendus suhtles minuga kogu sel jooksuajal – motiveeris ja juhendas. “Benchmark” treeningud on kõik ühesugused ning igal teisel nädalal, need on need, mis määravad järgmiste nädalate kiirused. Seetõttu oli eriti tore, kui soojendusosas ta (jah, ma ütlen “ta” mitte “see”) ütles, et “run easily”… natukese aja pärast kordas, et “when I say easy, I do mean without any effort, it´s only a warm up”, seega umbes kolmandal minutil pidin tempot alla võtma.. ups.

“We´ll serve up Bencmark workouts to learn more about you as a runner and measure your progress. Once you´ve completed one you´ll get an average suggestion for future workouts.”

Ja siis kui oli maksimaalse pingutuse aeg, siis iga 30 sekundi tagant andis ülevaate ja viskas mõne motiveeriva sõna. Igal täisminutil ütles, et lisaks kiirus… ja nii ma siis lisasingi. Sessuhtes noh… ma olen suht sõnatu ja olin väga rahul oma selle jooksuga, endorfiinid möllasid igas suunas, täiega tore oli ja lindil jooksmine pole kunagi nii kiiresti möödunud. Soovitan soojalt neid lõike isegi teha lindil, pikemaid taastavaid jookse muidugi juba linnatänavatel või maastikul.

Kindlasti hoian teid kursis nüüd, kuidas see teekond jätkub, kas motivatsiooni ikka jätkub ja milline plaan on edaspidi!

image

Rakenduse saad alla laadida SIIN ja natuke COACHist endast, siis N+RC ütleb järgmist:

“First-time runner or seasoned pro, we´ll help you go farther, faster and have more fun doing it with personalised and adaptive plans from the world´s best running coaches.”

  

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.