Treeningjalats – miks ja kellele?

Ma olen viimase poole aasta jooksul näinud päris mitu korda, kuidas treeningsaalis keegi sportlane* galoppi tehes või muud moodi küljele liikudes külili käib. Nii minu trennis kui ka neis treeningutes, kus ise käinud teiste treenerite juures. Miks see juhtub?

Esimese asjana kui treenitav kukub, siis vaatan tema jalanõu üle. Sageli, või tegelt ALATI, on siin inimestel jalas kas:

a) jooksutoss või
b)  vabaaja toss.

Läksin siis trenni järel inimese juurde ja püüdsin ta enne minekut kinni. Vaatasime üheskoos jalanõud üle ja ega ta täpselt teadnudki, mis tal jalas on –  jõudis ise järeldusele, et vist ikka jooksutoss kui talda ja servi vaatasime. Kuna jalas oli tal juhuslikult Nike´i toss, siis ma tegelt teadsin kohe, et pole treeningjalats, sest neid olen ikka omajagu näinud. Igaljuhul panin talle südamele, et kui ta kardio- vm treeninguid saalides tegema hakkab, ja hooaeg alles algab, siis leidku omale ühed sisetreeningjalatsid. Ja firma pole oluline.. minugi poolest, meeldib Sulle Nike või misiganes muu firma, lihtsalt…. õige toss on oluline. Oluline, et treening oleks efektiivne ja ennekõike ohutu.  Ja outlet poodides saad veel põhimõtteliselt hea õhtusöögi hinnaga omale tossud kätte ka! Ei ole ju palju?

Pealegi, naine oli üdini tänulik, et keegi nii palju hoolis ja asja seletas. Eks see meie töö selline olegi, hoolima peab inimestest, kes trennisaali astuvad. 🙂

Aga mis vahe siis ikkagi on?

TOESTUS. Lisatoestus jalanõu esiosas ja kannas “lukustab” Sinu jala ja toestab seda siis, kui seda enam vajad mistahes harjutuse juures.

STABIILSUS. Treeningpõhine funktsioon aitab kontrollida ning hoiab Sind stabiilsena eri harjutustel. Näiteks küljelt-küljele hüpped ja küünarkülgtoenglamangud.

MITMEKÜLGSUS. Kavandatud mitmesuunaliseks liikumiseks. Treeningjalanõul on paindlik tald, mis ei takista pöördeid ja naturaalset jalalaba liikumist.

Jooksujalats on aga mõeldud otsesuunaliseks liikumiseks! See tähendab edasi-tagasi liikumist, mitte küljelt küljele hüppeid ja muid kõrvalepõikeid. Jah, Sa kindlasti oled näinud, et treeneritel on rühmatrennis Air Maxid jalas, sest neil on hea vedruga tald ja seega pehme maandumine garanteeritud.. aga no, selle tagavad ka vastavad treeningjalatsid tegelikult. Treeneritega on üldse see, et nemad on võib-olla natukene erilisemad. Siiski rohkem treenitud ja ka jalad ei ole nii “pehmed” trenni keskel, mistõttu suudavad ehk natukene paremini oma liikumisi ja maandumisi kontrollida, ent siiski… ei ole see soovitatav, ka treeneritele. Mina valin stuudios treenimiseks siiski treeningtossu ja jooksutossud jätan jooksurajale.

Ja kui nüüd konkreetseks minna, siis näitan oma viimase aja lemmikut ka – Nike Zoom Fitness toss… minu silmis ideaalne, sobib nii BodyAttacki hüpeteks, Nike+ Training Club üldkehaliseks ja misiganes lihastreeninguks.

Ja milline on Sinu lemmik treeningjalats?

*kui Sul on keha, oled Sa spordlane.

 



 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.