Õiged ja vähem õiged toiduvalikud

Ma olen üks vastikult silmakirjalik inimene. Olen ju treener ja peaks olema hea eeskuju teistele, ent viimase suvega olen kasutanud kõiki teada tuntud vabandusi, miks mitte süüa hästi.

Reegilina kõige enamlevinud vabandused on järgmised:

  • mul ei ole aega” ning “ma ei jaksa täna õhtul süüa teha” on viimasel ajal olnud minu puhul pigem reegel kui erand. Ma lihtsalt tõesti tunnen, et ei jaksa teha lõunat kaasa ja palju kergem on tööl välja sööma minna või kontoris pakutavaid pannkooke mitu päeva nautida. Hea ja lihtne.
  • ma ei oska midagi teha” ei käi küll minu kohta, aga kujutan ette, et seda kasutab vast iga teine inimene, kes õhtusöögi koju kaasa ostab mõnest supermarketist või kiirtoiduketist.
  • täna ju võib” vabandust kuuleb vist iga reede ning laupäeva õhtul kuskil väljas olles. Ja siis veel lisada vana hea, “ma sõin terve nädala tervislikult ja väga mitmekesiselt” on erakordselt hea vale, sest vaadates nädalale tagasi meenuvad üksnes võikud, pannkoogid, jäätised ja pasta… tuleb tuttav ette?

Ma jäin sel töönädala lõpus natuke tõbiseks. Siinkohal lugeja mõtleb, et septembris ja oktoobris ikka jäävad kõik haigeks, ent mina sain täna alles aru, et “kurat, asi pole selles, et ma soojalt riides ei käiks,” pigem vastupidi, ma olen ka talvemantlid juba üles otsinud. Aga vitamiinid… neid ma pole küll oma toitumisvalikuid tehes kuskilt kätte saanud. Kui ma nüüd mõtlen oma möödunud nädalale tagasi, siis värskeid juurvilju olen tarbinud silma järgi maksimaalselt 100g päevas.. mina.. kes kunagi ainuüksi tomatit/kurki/kapsast jm sõi ööpäevas pool kilo – jah, praegu on seda 5x vähem.

Piinlik on natukene ausalt öeldes. Isegi mitte seepärast, et teiste ees, vaid eelkõige iseenda. Toit on meie kehale kütus ja järjepidevalt valet kütust tarbides üks hetk annabki organism alla. Kõik kiiremad variandid on kahtlemata mugavad ja kindlasti ka maitsevad, aga see on laisa inimese vabandus. Laisa inimese vabandus on öelda, et “tervislik toit ei maitse hästi”. Täiesti jama… tervislik toit maitseb ülihästi. Ja mitmekesine toitumine ei välista koogitükikest every now and then, lihtsalt tuleb muus osas end rohkem talitseda kui ka magustoitu tahad süüa hiljem.

Lühidalt kokku võttes, lubame endale, nii Sina kui ka mina, et leiame rohkem aega söögi valmistamisele. Ma isegi võtsin juba kala ning brokkoli sügavkülmast välja, et homme veidike nokitseda ja vaadata, mis seal head välja tuleb. Ja ma isegi ei kahtle selles, et tuleb ülimaitsev.

An apple a day, keeps the doctor away.

 

  

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.