Pane oma uue aasta lubadused kestma!

On teada tuntud fakt, et iga aasta alguses spordiklubide käive järsult tõuseb uute liikmete arvelt, kes võtavad aastavahetusel vastu otsuse kaotada kaalu, parandada tervisenäitajaid ja liikumisharjumusi. Seetõttu süüakse terve detsembrikuu vältel rohkelt head ja paremat, sest jaanuarikuus plaanitakse põletada need kalorid niikuinii ära… tuleb tuttav ette?

See kontrast on muidugi põnev, kuidas treeningkoormused erinevad aasta viimasel ning esimesel kuul. On näha, et aasta algus on broneeritud motivatsioonipuhangule, kus aasta lõpp on aeg rutiinist vabanemiseks. Ja kui Sa tunned siin end ära, siis see on ju tegelikult ainult hea märk! Sind on taaskord tabanud motivatsioonipuhang, mis loodetavasti püsib jaanuarist kauemgi. Siin on Sulle 4 head käiku, kuidas oma suhtumist eesmärkide täitmisel muuta.

1. Kohe tähendab KOHE

Oled Sa kunagi mõelnud minna jõusaali pärast tööpäeva, kuid päeva edenedes, kohustuste paisumist ja stressitaseme tõusmist mõtled kella 18ks välja 27 põhjust, miks Sa oled väsinud ning peaksid koju minema. Pealegi, nälg on ka juba nii suur, et sellest treeningust ei tuleks niikuinii midagi välja… seega kojuminek!

Kui natuke mõelda, miks osad inimesed eelistavad hommikuti trennis käia, on põhjuseks see, et ei ole aega mõelda sellele. See on nagu kellavärk – Sa ärkad üles, haarad banaani, trennikoti ja liigud spordiklubisse. Aga kindlasti ma ei ütle, et hommikuvõimlemine on see, mis viib Sind elu parimasse vormi. Ent ma siiski usun, et sedaviisi tegutsemine, kus Sa ei anna oma ajule aega mõelda välja vabandusi on siinkohal oluline.

2. Armasta seda piisavalt, et mitte ära jalutada

Ei ole oluline kuivõrd lollikindlat treeningplaani Sa hakkad sel aastal jälgima – kui Sa ei naudi seda, siis Sa ka ei jää selle juurde. Seetõttu on oluline leida selline treening, mis paneb südame natuke kiiremini põksuma ning mida Sa pikkisilmi iga päev ootad. Mitmed inimesed on öelnud/kirjutanud, et nad on proovinud KÕIKE, aga nad lihtsalt ei salli treenimist, higistamist jne. Tõenäoliselt nende vastumeelsust põhjustab vaid asjaolu, et nad pole leidnud „seda õiget“ enda jaoks. Tasub proovida mitut spordiala enne, kui viskad treeningrätiku nurka ja otsustad, et treenimine pole Sinule.

Kasuta seda uut aastat selleks, et uurida välja, mis pakub kõige enam rõõmu just Sinule. Ja kui kohe miskit välja ei tule, siis practice makes perfect!

3. Ole enda vastu helde, ent mitte laisk!

Kindlasti ära võta treeningut kui põhjust süüa kõike, mida hing ihaldab. Või siis ära jäta 3 puhkepäeva pikema jalutuskäigu järel, sest tund aega kõndimist väsitas Sind õhtuks ära. Kui on tarvis puhata, siis puhka, ent mõtle sellele, kas on kehas tõesti väsimus sees või diivan tundub lihtsalt hea ja soe? Ja nii me istume õhtuti kodus… vaatame telekat.. sööme küpsised – mindless eating at its best!

Ma ei ütle siinkohal, et Sa ei tohi enam üldse magusat süüa, vastupidi – mõni kord nädalas on okei üks-kaks küpsist põske pista. Ent mõtle kui kiirelt, Sa jõuaksid oma eemärkideni siis, kui ei sööks iga teise eine järel magustoitu?

4. Anna omale võimalus, et võita

See on tõenäoliselt kõige parem soovitus neist neljast, sest see puudutab enda eest seismist. Kelle vastu seismist? Sinu enda! Liiga tihti astuvad inimesed enda teele ette öeldes, et treenimine on „liiga raske“ või tervislik toitumine „liiga kallis“ ning uskudes, et nende uue aasta eesmärgid on „liiga kaugel“. Siin tuleb märgata ka väikeseid asju. Küsi endalt:

Kas Sinu võhm on paranenud? Kas Sa jaksad päeva jooksul natukene rohkem asju ära teha? Kas hommikuti on enesetunne kergem?

Ära vaata üksnes lõppeesmärki, vaid kiida end ka väikeste võitude eest. Pealegi, innusta end olema väljakutseteks valmis, need võivad vägagi põnevad olla.


Ühesõnaga, uue aasta eesmärgid viivad Sind edasi, kuid need peavad tulema mõninga reaalsuskontrolliga. Kui aastavahetus on motivatsioon, mida Sa vajad, siis pane need eesmärgid paika ning pea meeles, et edu on rohkem kui soov. Kui Sa tahad füüsilist muutust, siis vaimne pühendumine on oluline. Sa saad sellega hakkama kui ei anna oma ajule aega, et luua vabandusi, tegeled oma lemmiku treeningu leidmisega ning hoidud võtmast treenimist kui vabandust, et süüa rohkem.

Anna treeningule võimalus ja see viib Sind edasi – edukat uut aastat!

 



 

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.