Minu lemmikud

Pühapäeva õhtul kirjutas mulle Instagrami privaatsõnumitesse üks armas inimene, kes avaldaski soovi, et ma teeksin postituse oma lemmiktreeningutest. Miks nad mulle meeldivad ja mis seal täpselt toimub, sest kuuldavasti pole kodulehekülgede info alati üks ühele tõsiseltvõetav. Nii ma võtangi selle soovi kuulda ja panen oma lemmikud kirja. Täiesti juhuslikus järjekorras – valmis? Siin nad on!

1. Studio X

Studio X on alles hiljuti avatud täiesti teistmoodi treeningstuudio – kõrge intensiivsusega intervalltreening pidavat viima Sinu treeningu uuele tasemele, väidab koduleht. Aga mis see siiski on? Täiesti ausalt öeldes, siis tegu on väikeses saalis toimuva ringtrennina.. jah, and that´s about it. Selle fenomen peitub pimedas saalis, mida valgustavad üksnes väikesed LED ribad mööda saali perimeetrit. Lisaks võimas muusika, mis annab osalejatele energiat ning treeneri innustus iga natukese aja tagant. Kogu selle trenni võiks läbi viia vabalt ka funktsionaalsel alal, aga kuna seal muusikat ei ole, siis ka emotsioon on treeningu lõppedes hoopis teine.

Treeningu ülesehitus on iseenesest lihtne – soojendus, treeningu põhiosa, lühike venitus. Soojendusosana on 3×2 min harjutusi, kus juba treeningu formaadis liigutakse 2 minuti kaupa 3-s eri jaamas. Treening ise koosneb 3st blokist, kus igas blokis on 3×2 min harjutust jaamades ning lõpetatakse n-ö powerblokiga, kus ühes jaamas tehakse kolm harjutust pausideta järjest. Jah, 6 minutit järjest ja sedasi 3 jaama.

Mis on selles treeningus veel omapärast on 6 skillmill jooksulinti. Neid on tavaliselt, ja mitte isegi kõigis, klubides 2-3tk, seega näha 8tk kõrvuti on väga kõva sõna. Üldiselt on treeningbloki ülesehitus selline:

  • I jaamas topispalliga harjutus
  • II jaamas hantlite, stepipingi ja/või oma keharaskusega harjutus
  • III jaamas skillmilli peal tõukamine, jooksmine, kiirendamine jms

… ja kokku tehaksegi 3 erinevat blokki.

Kui Sa mõtled, kellele see treening sobib, siis tahaks öelda absoluutselt kõigile, aga üks piirang siiski on. Sa saad küll teha kõiki harjutusi omas tempos ja vajadusel rakendada ka alternatiive (isegi siis kui treener Sulle neid ette ei näita, kuigi võiks), ent hingamisega on seal natuke “kitsas”. Ehk kui sa väikeseid, pimedaid ja rahvarohkeid ruume hästi ei talu, siis tasub jääda avarate päevavalgusega saalide juurde. 🙂


Nüüd võiks öelda, et tulevad minu “lemmiktrennid”, sest osasid ma ju ise juhendan ka. Aga tegelikult ei juhendaks ma iial treeninguid, mis minule ei meeldi, seega järgmised kolm on igati oma koha siin nimkirjas välja teeninud.

2. Nike Training Club

Nike sportlaste ja treenerite poolt loodud treening, mis ühendab endast spordi ja rühmatreeningu parimad küljed. Sisuliselt on tegemist üldkehalise treeninguga, kus iga sportlane* saab teha harjutusi endale sobivad tempos, jälgides alati põhimõtet “tehnika enne tempot“. Harjutusvara pärineb suuresti Nike Training Club rakendusest, tänu millele saab hästi seda trenni ka kodus teha või kuskil reisil olles – harjutused ning järjekord on ette antud, Sinul jääb vaid kaasa teha.

NTC jaguneb kolmeks: endurance, strength ja mobility ehk eesti keeles vastupidavus, jõud ning liikuvus. Esimeses pannakse rõhku just võhma ja lihasvastupidavuse arendamisel, kasutades suurest vahendina üksnes oma keharaskust, aga viimastel aastatel on lisandunud ka siia juba mõned üksikud vahendid. Jõutreening nagu nimigi ütleb arendab jõudu, mistõttu treeningus kasutatakse suuremaid raskuseid. Mobility arendab liigeste liikuvust ja stabiilsust, kus joint by joint movement ütleb lühidalt seda, et need liigesed, mis on mobiilsed, nende liikuvust parandatakse (nt õlad, puusad) ning teised, mis treenitakse natuke stabiilsemaks (nt põlved, kere keskosa).

Lühidalt võtaks kokku, et tegu on kogu keha treeninguga, kus 45-50 minuti jooksul treenitakse läbi kõik suuremad lihasgrupid, aga töösse kaasatakse ka väiksemad ning mis põhline… siis igaüks on oma keha kuningas. Kui on seljataga raske päev, siis saab valida natuke kergemad variatsioonid ja rahulikum tempo.

3. BodyBalance

BodyBalance on minu viimase aja suurim armastus. No see armastus on lausa nii suur, et novembrikuus käisin 3-päevasel treeneri kõrgema astme koolitusel Soomes ja nüüd juba mõne nädala pärast püüan ära teha ka video treeningust. Video tulem ja ootus on saada eliit tasemega instruktoriks.

Treeningust rääkides, siis tegu on keha ja meele treeninguga, mis baseerub jooga, tai chi, pilatese harjutustel ning venitustehnikal. Treeninguga parandatakse kogu keha tugevust, eesotsas alakeha ja kere keskosa, liikuvust ja tasakaalu. Tunni lõpus ei puudu ka meditatsiooni/lõdvestuse osa, kus lülitame end hetkeks muust maailmast välja – sisemine rahulolu.

Naljakas on see, et paljud ütlevad, et antud trenn on lihtne. Samas minul alati pärast 4ndat lugu higi tilgub, vahet pole kui palju ma seda teen, saan ikka särgi märjaks ja pulsi üles. See on ju tegelt kõigega nii, kes ei tee, see ei saa. Mida rohkem Sa mingit treeningut praktiseerid, seda suuremat väljakutset oma kehale esitad ja nii ka siin. Alakehalugu võtab alati jala värisema, kõhulihasteloos tahaks pea alati 2 viimast kordust vahele jätta, sest tegelt ka on raske, ning kui peaks kavas sees olema ka käte tasakaal, siis viib see pingutuse taseme (vähemalt alguses) hoopis järgmisele tasemele… tuleb lihtsalt üritada.

4. BodyAttack

BodyAttackiga mul on täpselt selline armastan ja vihkan suhe. Sest iga treening on raske, ka siis kui peaksid alternatiive tegema. Ja mida rohkem Sa teed, seda raskemaks see läheb. Tundub loogikavastane? Tegelikult on põhjus täpselt sama nagu ülalpool mainisin – mida rohkem Sa trenni teed, seda väljakutsuvamad harjutused Sa igas trennis omale valid. Mistõttu minu meelest ei saagi öelda, et “asi läheb kergemaks”. Ei lähe! Lihtsalt Sina saad tugevamaks.

Tegu on kõrge intensiivsusega spordist inspireeritud intervalltreeninguga ehk pulss hüppab päris palju üles ja alla… või pigem üles ja keskele. Samas ei tohi ära unustada, et see trenn on mõeldud kõigile. Jah, ka nendele, kes treeninguga alles algusjärgus on, sest sammud iseenesest on lihtsad, ainult inimesed on pirtsakad. Tavaliselt on nii kui keegi meie kõrval “paneb täiega”, siis ega ise saa kuidagi alla jääda, mistõttu paneme ka täiega, vahet pole, et valesti. Aga see mõtlemine on vale. Igas BodyAttacki tunnis Sul on õigus teha kergemaid variante, iga treener on KOHUSTATUD neid alternatiive näitama, iseasi kas nendega kaasa minnakse. Seetõttu on vale öelda, et ei pane põlvi maha, ei tohi puhata jne, mis ehk mõnikord tunnis on kuuldud. Pealegi õppevideodes teevad mastertrainerid põhimõtteliselt kogu üla- ja alakeha loo triitsepskõverdused nii, et põlved on maas.

Ja kui treening on raske, siis ainult BA tunni lõpus on selline eriti tugev rahulolu – said just raske trenniga hakkama, ei andnud alla, vaid panid lõpuni, igaüks sellega hakkama ei saa.

5. Kõht-selg-tuhar.

See on vist MyFitnessi üks kõige populaarsemaid treeninguid. Vaatad pealkirja ja mõtled: lame kõht, tugev selg ja prink tuhar – sobib! Treeningus ootab Sind kiire soojendus ja siis tööosa. Viimases keskendutaksegi kõhu, selja ja tuhara treenimisele, ent muidugi harjutusi tehes saavad tööd ka teised lihasgrupid.

Siin tunnis on tihti näha seda, et inimeste reied väsivad ära, mitte tuhar ja siis käivad jutud, et nii palju kükke tehes tulevad neil laiad reied. Tahaks korra Su tähelepanu saada… usu mind, oma keharaskusega kükke tehes on pea võimatu saada omale suuri reisi, pigem tasub oma toidulaud üle vaadata. Aga miks reied väsivad? Need väsivad enamjaolt, ja üsna kiiresti, siis, kui inimene ei pinguta oma tuharalihast ja rühmatreeningusaalides on käputäis inimesi, kes vast seda väga-väga hästi oskavad. Mul näiteks üks klient, tervitused Ragnarile!, ütles ühe NTC treeningu lõpus, et alles nüüd, pärast 2,5 aastat teab ta, mis tähendab pingutada tuharat.. ja need asjad võtavadki aega.

Treening ise kestab vaid 45 minutit, mistõttu töö on kiire ja korralik.

6. Jõusaali ringtreeningud

Sarnaselt Studio X treenignutele on treener välja pannud jaamad, mida järjestikku peab läbima. Siin on kindlasti positiivne see, et trenni mahub tavaliselt 12 inimest, tänu millele on personaaltreeneril hea ülevaade kõigist sportlastest ja saab natuke personaalsema touchi.


Ja need vast ongi minu top6, kuhu ma esimesena läheks kui tunniplaani vaatan. Muidugi soovitaks valida treeningut ka tuju järgi – kui on soov tantsida, mine bodyJami või zumbasse, kui on soov ennast välja elada, siis BodyCombat või Fitbox on ainuõiged valikud jne. Võimalusi on, tuleb lihtsalt natuke ringi vaadata ja oma lemmikud välja valida.

Ma alustasin selle postituse kirjutamisega vist kuu aega tagasi ja nüüd ma alles lõpetan, lennukis, teel Zagrebisse. Kusjuures sealgi on üks spordiklubi täpselt 200m kaugusel hotellist, seega kindlasti lähen proovin midagi uut ja annan teada, kuidas meeldis! Loodetavasti varem kui maikuus… sportlikku pikka nädalavahetust!

 

  

1 comment

Tervitan vastu!
Midagi head ei tule niisama… ja kui tulekski, ei osataks seda hinnata

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.